X
Wyślij poniższy formularz aby
przekazać nam opinię o naszym serwisie.









Nasz portal używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu.
W każdej chwili możesz zmienić w swojej przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies.
Więcej szczegółów w naszej polityce cookies. Zamknij X

Maszynki do pieczenia chleba


« poprzednia 1 2 3  

Czarodziejka
Postów: 430
Dołączył/a:
28-07-2012 20:59 wiadomość
Parę lat temu napaliłam się na maszynkę do pieczenia chleba. Nawet pojechaliśmy przed świętami rozejrzeć się za konkretnym modelem. Niestety, gdy zobaczyłam je na żywo wydały mi się strasznie małe, a właściwie sama foremka na chleb była bardzo mała. Na dodatek wyczytałam, że nie można w nich upiec czarnego chleba (takiego "mokrego"), bo jest za niska temperatura, więc się zniechęciłam. Teraz znów mnie kusi myśl o zapachu świeżego chleba o poranku.

Ma ktoś z Was takie maszynki? Można w nich upiec np. kilka bułeczek na raz? Nie chciałabym wydawać pieniędzy na coś, co zajmie miejsce w kuchni, którego i tak brakuje, a używane będzie rzadko.
04-10-2012 19:15

oninka
Postów: 118
Dołączył/a:
18-09-2012 00:43 wiadomość
Ja mam maszynke do pieczenia chleba w postaci mego osobistego slubnego. Chleb piecze wysmienity i bez uzycia zbednych gadżetów ;) Moge ewentualnie uzyczyc jeden raz, zeby pokazal co i jak ;)))
04-10-2012 21:07

Czarodziejka
Postów: 430
Dołączył/a:
28-07-2012 20:59 wiadomość
Hahaha, a ile bierzesz za godzinę najmu ;)?

Piekę czasami chleb w piekarniku, ale mąż narzeka, że za dużo prądu idzie na te moje ciastka, torty, chleb i resztę. Tylko że to on się upierał, by kupić piekarnik elektryczny, ja mówiłam, że jak dla mnie gazowy w zupełności wystarczy. A teraz chodzi i smędzi, że za duże rachunki za prąd przychodzą. Za to jego komputery chodzą nop-stop i jakoś tym się nie przejmuje :/
04-10-2012 22:15

miska
Postów: 180
Dołączył/a:
24-09-2012 08:33 wiadomość
Czarodziejka - marudzi o rachunki za prad ale zapewne wypieki to chetnie pochlania? Eh faceci...
Oninka - zapisuje sie w kolejke po twojego osobistego piekarza.

Ja nie mam maszynki, chleba nigdy nie pieklam. Ale jak sobie wyobraze ten zapach w calym domu i ta chrupiaca skorke to az mnie skreca...
...zwlaszcza w tej chwili bo akurat gazu u nas nie ma i obiad w proszku a ja taka glodna:)

05-10-2012 14:56

oninka
Postów: 118
Dołączył/a:
18-09-2012 00:43 wiadomość
He, no jak juz dwie kobiety sa chetne, to chyba musze to raz jeszcze przemyslec :P
05-10-2012 20:53

marta
Postów: 34
Dołączył/a:
05-10-2012 17:41 wiadomość
Maszynkę mogę polecić tym którzy pieką chlebek na drożdżach. Bardzo wygodne- wsypujesz co trzeba, dusisz przycisk i po jakimś czasie wyciągasz pachnący, przepyszny chlebek :)  Jednak dla bardziej wtajemniczonych mogą jawić się problemy: nie każda maszynka ma opcję samego pieczenia która to byłaby bardzo przydatna przy pieczeniu chlebka na zakwasie. Poprostu ciasto takie potrzebuje dużo więcej czasu na urośnięcie niż drożdżowe. Warto taką funkcję sprawdzić przed zakupem. Druga sprawa to pojemność. Warto zwrócić uwagę na to jak i na podwójne mieszadła. Moja to zwykła Optimum z małym pojemnikiem, jednym mieszadłem i bez możliwości samego pieczenia ale i tak daje radę. mam niezły przepis na puszysty chlebek a'la ciabata który moje dzieci uwielbiają. Zakwasowy chlebek piekę w piekarniku, najlepszy wychodzi metodą trójfazowa i o ile piecze się na raz wiecej bochenków to nie wychodzi wcale tak drogo jeśli chodzi o zużycie prądu. Mogę polecić formy silikonowe w których chleb piecze się naprawdę szybko.
06-10-2012 15:04

mala_zo
Postów: 71
Dołączył/a:
12-09-2012 08:54 wiadomość
Ja raz w życiu piekłam chleb w domu, w tradycyjnej gazówce.
Nie mam maszyny do pieczenia chleba, choć jest to gadżet, który nie powiem - kusi:)
Niestety zakwas, który kiedyś próbowałam robić kompletnie mi nie wychodzi:(
A co gorsza, pozostali domownicy nie bardzo lubia chelb na zakwasie!
Wolą te nadmuchane, choć ostatnimi czasy zaczynają zmieniać zdanie;)
A chlebek wyszedł taki [jeden z cebulką, jeden tradycyjny]:

Napiszę od razu, że przepisu nie pamiętam:(


06-10-2012 16:26

marta
Postów: 34
Dołączył/a:
05-10-2012 17:41 wiadomość
Smakowite chlebki. Na pszennej mące czy zytniej? U mnie do chleba na zakwasie trzeba było sie przekonać, wcześniej dzieci nie za bardzo chciały jeść bo przyzwyczaiły się do białych bułeczek ale teraz lubią. Tylko czasem kupuję w sklepie chleb czy bułki. Naoglądałam się tych programów w których mówią co w składzie sklepowego chleba można zastać, wolę sama piec przynajmniej wiem co w nim siedzi ;)
06-10-2012 17:08

Czarodziejka
Postów: 430
Dołączył/a:
28-07-2012 20:59 wiadomość
 Jejku, ile ja się naszukałam parę lat temu słodu żytniego do pieczenia czarnego chleba na zakwasie. Udało mi się go w końcu znaleźć w jednym sklepie internetowym. Najbardziej mi jednak smakuje chleb z mąki żytniej parzonej, ale taki nie chciał się upiec w zwykłym piekarniku. Widocznie potrzebne potężniejsze piece :/ A i ciężko dostać w okolicznych sklepach mąkę żytnią typ 2000. Trzeba specjalnie jechać gdzieś dalej.
Mała Zo, aż ślina leci patrząc na te Twoje chlebki :)
Kiedyś byliśmy u znajomych i jak nie lubię białego chleba, to u nich się objadałam, aż się uszy trzęsly. Ta chrupiąca skórka była wyśmienita. Właśnie tamta koleżanka też by mogła męża wypożyczać na kursy pieczenia chleba :)
Marta, co to jest metoda trójfazowa?
06-10-2012 17:34

marta
Postów: 34
Dołączył/a:
05-10-2012 17:41 wiadomość
Czarodziejko - to metoda przygotowania zaczynu do chleba. Co prawda jest to czasochłona metoda bo zaczyna się po południu jednego dnia a chlebek piecze się wieczorem następnego ale nie jest pracochłonna i zauważyłam, ze ciasto najlepiej mi rośnie a chleb jest najsmaczniejszy.  Mąkę żytnią razową kupowałam dotychczas w kauflandzie ale rzeczywiście zniknęła, póki co używam 720 i mieszam z pszenną pełnoziarnistą.
06-10-2012 18:03

« poprzednia 1 2 3

dom.eu

Na skróty

REAM Sp. z o.o.
ul. Oleska 7/212
45-052 Opole

Dział Handlowy
handel@dom.eu

Informacje
bok@dom.eu
tel.: 607 67 77 47

Innowacyjna Gospodarka Narodowa Strategia Spójności PARP Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Fundusze Europejskie - dla rozwoju innowacyjnej gospodarki. Inwestujemy w Waszą przyszłość.

Obsługa projektu: ZAGA Fundusze Europejskie ( www.zaga.pl )